06 81 118 160 info@newagehealth.nl

De onnadenkende reiziger, tips om met meer bewustzijn te reizen

Een tijd geleden ben ik op reis geweest naar Mexico en tijdens deze reis kwam ik tot de ontdekking dat er veel onnadenkende reizigers zijn. Een onnadenkende reiziger is voor mij iemand die zonder bewustzijn en respect voor de lokale bevolking op reis gaat. Een goede gelegenheid voor mij voor een blogartikel, waarin ik tips geef om met bewustzijn op reis te gaan en zo respect te tonen naar de lokale bevolking en haar gebruiken.

Mijn reis door Mexico als onnadenkende reiziger

Ik wilde in Mexico graag kennismaken met de Mayacultuur en de mooie archeologische sites bezoeken. De Mayacultuur kent een geschiedenis van ongeveer 2000 jaar. Zij hebben hun eigen gebruiken en kijk op de wereld, die totaal verschilt met die van de Westerse wereld. Eén van onze reisdoelen was San Juan de Chemula. Dit dorp, gelegen op ongeveer een half uur rijden van San Cristobal, bestaat uit Maya’s die nog volgens de oude tradities leven. De manier waarop deze Maya’s leven verschilt enorm met de manier waarop wij leven.Tijdens het bezoek aan San Juan de Chemula brachten wij een bezoek aan de Maya oudste van het dorp. Bovendien waren we getuigen van een ceremonie van Maya families in een prachtig kerkje, in een zee van licht en kaarsen. Tijdens deze ceremonie geneerden mijn partner en ik ons, omdat we het gevoel hadden dat onze groep de ceremonies van de Maya’s aan het verstoren waren.  Het kwaad was reeds geschied, daarom brandden wij achteraf een kaarsje om op deze manier ons respect te tonen aan de Maya’s en hun gebruiken. Een volgende keer zullen wij hier absoluut anders mee omgaan.

Tips om met bewustzijn te reizen:

Er zijn oneindig veel onnadenkende reizigers en ik snap dat jij als bewuste globetrotter ook bewuste keuzes wilt maken. Je wilt rekening houden met de normen en waarden en de cultuur van het land dat je gaat bezoeken, daarom geef ik je 4 tips zodat je goed voorbereid en met respect op pad kunt gaan:

1. Verdiep je van te voren in de cultuur

Elk land heeft specifieke gebruiken en gewoontes. Gelukkig kunnen wij ons daar goed op voorbereiden door het lezen van reisgidsen en door te zoeken op internet. Ook jij zult merken dat je met andere ogen kijkt en met meer oprechte belangstelling rondloopt als je van te voren de moeite neemt om je te verdiepen in de cultuur en de gewoontes van een land. Behalve dat reizen veel meer betekenis krijgt voor jou toon je ook respect voor de lokale bevolking en wat je geeft ontvang je vaak ook terug.

2. Maak nooit ongevraagd foto’s

Ik snap goed dat onverwachtse foto’s vaak de mooiste plaatjes opleveren, maar het is niet hoe het hoort. Hoe zou jij het vinden als mensen ineens ongevraagd foto’s van je gaan maken. Het is goed om altijd bewust na te denken en de rollen om te draaien, in alle situaties. Treat others the way you want to be treated! Dus wil je graag een foto van iemand maken, vraag het dan eerst netjes. Vaak krijg je daardoor juist een leuk gesprek. De Maya’s bijvoorbeeld, willen niet dat jij een foto van hun maakt zonder uitdrukkelijke toestemming!

3. Luister naar je gevoel

Zoals ik vertelde over mijn ervaring in Mexico bij de ceremonie van de Maya’s, kan je jezelf afvragen of je hun ceremonie wilt verstoren met jouw aanwezigheid. Als de spirituele ceremonie speciaal voor toeristen georganiseerd is, is het geen probleem. Belangrijk is natuurlijk wel dat je de gebruiken respecteert en je bescheiden opstelt. Wanneer je uitgenodigd wordt door de lokale bevolking om een ceremonie bij te wonen, bepaal dan ter plekke of je dit wilt. Hoe voelt het voor jou? Voelt het juist om hierbij te zijn, of heb je het gevoel dat je iets verstoort? Je gevoel laat jou vaak wel weten of je er goed aan doet, of dat je de uitnodiging beter kunt afslaan.

4. Draag de juiste kleding

In India is het ongepast om schaars gekleed te gaan en je knieën en schouders te tonen, in Arabische landen dien je als vrouw een hoofddoek te dragen. En zo zijn er heel veel landen die bepaalde kledingvoorschriften hebben. Ook hier geldt, verdiep je erin voordat je op reis gaat zodat je niet voor onverwachtse gebeurtenissen komt te staan. Tijdens het reizen is het belangrijk dat je altijd respect toont voor de lokale bevolking. Je bent immers te gast in hun land. Kijk naar wat de lokale bevolking aanheeft. Wil je niet teveel opvallen, volg dan hun voorbeeld. Gedraag je naar de gedragsregels van het land dat je bezoekt. Ik hoop dat ik je met dit artikel wat richtlijnen heb kunnen geven om op een bewuste manier te reizen. Sta altijd in het hier en nu om te zien waar je bent. Toon respect als het gaat om de gebruiken van anderen en wees wat minder de onnadenkende reiziger.

Fijne reis!

Rudy Nobel