06 81 118 160 info@newagehealth.nl

Nationale week zonder vlees 2019

De nationale week zonder vlees 2019 zal plaatsvinden van 11 t/m 17 maart en om deze reden wil ik van de gelegenheid gebruik maken om hier een mooi blogartikel over te schrijven. “De nationale week zonder vlees 2019” is een initiatief van Isabel Boerdam van de Hippe Vegetariër, gesteund door diverse partners uit de voedingsindustrie. Samen vinden zij dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is, zij motiveren mensen dan ook flexitarisch te gaan eten, dus dat je vlees, vis en vegetarisch met elkaar afwisselt. Als men één dag geen vlees per week eet, heeft dit ontzettend veel positieve gevolgen voor mens, dier en milieu. Bovendien zullen we met zijn allen het verschil maken voor de toekomst van de aarde, als we vlees wat vaker van het menu weglaten.

Nationale week zonder vlees 2019, ik doe mee, jij ook?

Toen ik hoorde van dit nationaal gedragen initiatief, waaraan meer dan 31.000 Nederlanders meedoen, maakte mijn hart een sprongetje, want hoe mooi is het dat het onderwerp “vleesconsumptie” nu eens de aandacht krijgt die het verdiend. Het zet de Nederlander hopelijk aan tot nadenken en het spoort bovendien het creatieve vermogen aan over wat er allemaal in de keuken mogelijk is zonder vlees. Fantastisch! Om nog maar te zwijgen over de waanzinnige gevolgen voor Moeder Aarde. Weet jij bijvoorbeeld dat een week lang geen vlees eten maar liefst 7 maanden douchewater, CO2 uitstoot van 114 km autorijden en 1 hele kip het leven bespaart. Eerder schreef ik al een blogbericht over de nadelen van vlees consumptie , maar dit artikel had een wat negatief karakter omdat ik mij oprecht zorgen maak. Ik wilde de boel wakker schudden en daarin wordt ik nu op een geweldige manier ondersteund omdat “de nationale week zonder vlees” dus landelijk gedragen wordt.

Thuis maken wij bewuste keuzes, met oog op dier en milieu

Als ik kijk naar mijn eigen gedrag als het gaat om het eten van vlees merk ik dat ik de laatste tijd erg aan het veranderen ben. Ik lees me regelmatig in over bepaalde onderwerpen en omdat ik daardoor meer te weten ben gekomen, wordt het ook moeilijker te genieten van een stukje vlees, dat is een proces. Zoals eerder vermeld eten wij thuis al niet veel vlees, hoogstens 2 x per week en dan maximaal 100 gram per persoon en uiteraard alleen biologisch. Maar inmiddels sla ik bij andere mensen vlees af en eet ik het niet meer in restaurants, ik noem mijzelf soms vegetarisch maar ben dat nog niet voor de volle 100%. Ik voel als hooggevoelig persoon de energie van de dieren als ik het eet en kan het niet over mijn hart verkrijgen om mee te doen aan de beroerde omstandigheden van de vleesindustrie. En dus kies ik voor vegetarisch of biologisch en merk dat mijn smaak en voorkeur aan het veranderen is, want zo werkt dat.

De vegetarische keuken biedt tal van mogelijkheden

Ik begrijp hoe moeilijk het is om vlees te laten staan, maar denk ook eens na over jouw verbintenis met de natuur? Ben jij een natuurmens? Houd jij net zoveel van dieren als dat ik doe? En zou je dan ook niet willen dat dieren geen lijdensweg hoeven te doorstaan? Voor veel mensen is de gedachte moeilijk, een week lang zonder vlees, maar wat moet ik dan eten? We zijn zo opgevoed, het zit tussen onze oren dat vlees bij een volwaardige maaltijd hoort, maar niets is minder waar. Ook mijn man is van oorsprong een echte carnivoor, hij dacht dat alles zonder vlees gelijk een stuk minder lekker is. Maar ook hij leest de berichtgevingen en is gaan nadenken en hij accepteert inmiddels dat het anders moet. Bovendien krijg ik steeds meer plezier in vegetarisch koken, waarbij het een bijkomend voordeel is dat de maaltijden voedzamer-, lichter verteerbaar- en minder verzurend zijn. Ook mijn man moet elke keer eerlijk bekennen dat het eten heerlijk is en gevarieerd. Ik kook nu bijvoorbeeld veel uit het boek “Bowls of Goodness” van Nina Olsson. Een boek vol heerlijke vegetarische recepten, alles wat je maakt is even lekker en super voedzaam. Een echte aanrader als ook jij besluit om 1 of meerdere dagen in de week de dieren te sparen. Ik hoop dat ook jij gemotiveerd heb om mee te doen aan de nationale week zonder vlees 2019 en dat je daarna vlees wat vaker van het menu zult schrappen. De aarde is een waanzinnig mooie plek en we zullen onze handen ineen moeten slaan, om ook onze kinderen en kleinkinderen van dit paradijs te kunnen laten genieten. Namasté.